Overgrepsnettverk avdekket, 36 personer pågrepet

Siden Oslo-politiet startet Operasjon Infinity i juni 2016 er blant andre en advokat, en sykehuslege, en politiker og en kunstner avslørt.

På fritiden, men også i arbeidstiden, gikk flere av mennene jevnlig inn i i chat-forumer med straffbart innhold.

I 2018 registrerte E-sporavsnittet til Oslo-politiet at nærmere 4400 unike IP-adresser lastet ned overgrepsmateriale i Oslo-området. Tilsammen lastet de ned og delte minst 11,7 millioner filer med overgrepsmateriale.

36 menn er blitt pågrepet for å ha deltatt i seksualiserte chatter hvor man lastet ned eller delte overgrepsmateriale mot barn. Noen av dem er blitt dømt. Noen av dem er allerede domfelt og soner, skriver VG.

VG har fått tilgang til kjennelser fra Oslo tingrett hvor det fremgår at en advokat, en sykehuslege, en politiker og en kunstner i fjor høst ble pågrepet og varetektsfengslet som følge av Operasjon Infinity.

-m Formålet med operasjonen er å stoppe pågående overgrep mot barn og forebygge. Operasjon Infinity etterforsker personer som chatter og deler overgrepsmateriale med andre eller som er i et nettverk som har samme interesse - overgrep mot barn, sier politiadvokat Lene Hammersland til VG.

Skildret overgrep mot barn

I chat-forumer skildret mennene overgrep mot små gutter. Etter straffeloven anses dette som å produsere overgrep mot barn. De fire mennene delte eller lastet også ned bilder og film som viser overgrep mot barn.

De fire mennene har erkjent straffskyld. VG har vært i kontakt med mennenes forsvarere, som ikke ønsker å kommentere utover at deres klienter erkjenner straffskyld.

«Pedoprat»

Før mennene ble pågrepet møtte flere av dem hverandre på pub og kafé i Oslo. De delte overgrepsmateriale med hverandre. I chatter mellom mennene delte de drømmer, som å være kjæreste med en pedofil, tenne seksuelt med det de omtaler som «pedoprat».

Politiet har ikke kunnet avsløre om mennene har hatt fysisk kontakt med barn. Hittil har Operasjon Infinity funnet 20.000 brukerkontoer som har vært deltatt i nettverk tilknyttet overgrep mot barn.

-m Jo mer vi jobber, jo flere saker avdekker vi. Det blir ikke mindre, sier Hammersland.