Politiet mener voldsbølgen i Sverige savner sidestykke

En voldsbølge brer seg over Sverige. Interne splittelser i den kriminelle gjengen Foxtrot krever flere og flere ofre. I løpet av de siste dagene har sju personer blitt skutt og drept.

Nå innkaller den svenske regjeringen til krisemøte om gjengvolden.

Ifølge justisminister Gunnar Strömmar skal regjeringen snarest innkalle til et krisemøte med rådet mot organisert kriminalitet. Målet er å diskutere situasjonen og hvilke tiltak som trengs for å bryte nyrekrutteringen.

Svensk politi roper varsko

Poljarevius er etterretningssjef for politiet i Midt-Sverige. Han ble intervjuet etter en voldshendelsene i Uppsala nylig. Unge som ikke har våpenerfaring, brukes til bestillingsdrap, ifølge den svenske polititoppen. Han mener det øker faren for drap på uskyldige.


Med bakgrunn i dette mener etterretningssjefen for politiet i Midt-Sverige, at situasjonen i landet ikke har vært så farlig siden 1945, ifølge SVT.


Han forteller at tallet på mindreårige som dras inn i grove forbrytelser, øker, og at de utfører stadig grovere voldskriminalitet. Konsekvensen er at flere uskyldige rammes.

Nabo drept

Den siste tiden har vårt naboland blitt rammet av en lang rekke gjengrelaterte voldshendelser. Blant annet ble en mann i Uppsala, nord for Stockholm, skutt og drept på vei til jobb. Han var naboen til en gjengkriminell.


Ifølge Poljarevius blir det stadig vanligere at lederskikkelser utnytter unge ved å få dem til å gjøre forbrytelser og ta straffen. Mange skal ha blitt presset til å ta korte straffer for å bli fullverdige gjengmedlemmer.

Maks fire år i fengsel

– Man bruker deres unge alder, for man vet at Sverige ikke har et system som fungerer for ungdommer når det gjelder grove forbrytelser. Du kan drepe noen, og så får du to-tre års fengsel, maksimalt fire. Du får ikke mer, sier Poljarevius.


Han sier de kriminelle benytter seg av personer som overhodet ikke kan håndtere våpen.


– De er selv redde, kanskje til og med truet, og veldig unge. For å våge å gjøre handlingene doper de seg. Og i motsetning til hva de tror, gjør dopet at man blir enda dårlige til å gjøre det man skal, sier polititoppen.

unsplash