Afrikas rikeste kvinne etterlyst av Interpol

Isabel dos Santos, kjent som Afrikas rikeste kvinne og datter av Angolas tidligere president Jose Eduardo dos Santos, er internasjonalt etterlyst av Interpol.

(Dagsavisen) Arrestordren ble utstedt etter at Angolas offentlige påtalemyndighet ba Interpol om å «finne, pågripe og utlevere» dos Santos til dem, melder Reuters.


Ifølge det portugisiske nyhetsbyrået Lusa er dos Santos etterlyst for forskjellige forbrytelser, inkludert påstått underslag, bedrageri, påvirkningshandel og hvitvasking av penger.

Om hennes karriere

Ifølge Wikipedia flyttet hun tilbake til Angola i 1996. Året etter startet hun sin første forretningsvirksomhet, en restaurant i hovedstaden Luanda. I perioden faren var president sikret hun seg eierandeler i en rekke angolanske selskaper, inkludert i bank- og telekommunikasjonssektoren.


Hun har også hatt eierinteresser i Portugal. Faren gjorde henne i juni 2016 til sjef for oljeselskapet Sonangol, men landets nye president João Lourenço fjernet henne fra denne stillingen i november 2017. Magasinet Forbes anslo at hun ved utgangen av 2020 hadde en formue på 1,6 milliarder amerikanske dollar, ned fra 3,7 milliarder i 2014. Hun var da regnet som den trettende rikeste person i Afrika, og som kontinentets rikeste kvinne.


Hun omtales også som Afrikas første kvinnelige milliardær.


I Angola ble det i 2019 satt i gang korrupsjonsetterforskning og dos Santos fikk sine midler frosset. I 2020 fikk hun også midlene i Portugal frosset. I januar 2020 kunngjorde den portugisiske banken EuroBic at den brøt forbindelsen med dos Santos, som solgte seg ut som majoritetseier. Dos Santos avviste anklagene rettet mot henne.


Etter ønske av Angolas offentlige påtalemyndighet ble 


Dos Santos er datter av Angolas tidligere president Jose Eduardo dos Santos. Hun beskyldes for å ha beriket seg voldsomt i løpet av tiårene faren satt ved makten.


Dos Santos har hele tiden nektet for å ha gjort noe galt og avvist alle beskyldninger som en politisk motivert heksejakt.

Nektet å ha gjort noe galt