Politiet med egne patruljer på Snapchat og Jodel

Politiet setter i gang fast patruljering på internett i flere av politidistriktene i landet. Ungdommen mener det trengs (NRK)

I 2018 ble det filmet en voldshandling mellom to fjorten år gamle jenter på kjøpesenteret i Ulsteinvik på Sunnmøre.


Videoen spredde seg som ild i tørt gress blant ungdommer via Snapchat.


Det er mye på sosiale medier at jenter banker hverandre. Kanskje noen blir påvirket og synes det er kult, sier Vanessa Solhaug, ved Møre barne- og ungdomsskole

Flere digitale etterforskere i distriktene

Over hele landet blir det i år opprettet flere stillinger i politiet som skal jobbe med forebygging av kriminalitet på nettet.


– Vi kan ikke lenger bare ha patrulje i den analoge verden. Vi må også patruljere internett og den digitale arenaen, sier seksjonssjef Øyvind Buraas i Politidirektoratet.


Arbeidet går ut på å blant annet avdekke trusler, trakassering og planlegging og utføring av kriminelle handlinger.


På Søre Sunnmøre, rett før jul i 2018, begikk ungdommer i 15–17 årsalderen et biltyveri, som de hadde avtalt via internett. Etter disse to ferske sakene, der ungdom og sosiale medier er fellesnevneren, har det nå nylig blitt tilsatt en etterforsker på digitalt politiarbeid ved Ulstein og Hareid lensmannskontor.


– Hendelser blir filmet, lagt ut og spredd på nettet. Ofte får folk vite mye om en hendelse før politiet i det hele tatt vet at det har skjedd noe, sier Bea Rye, som er distriktets nye digitale etterforsker.


– Vi ser en tendens til at ungdom nå lukker seg mer inne i private grupper. Tidligere var nettbruken preget av åpne samfunn der all informasjon var tilgjengelig.