Svensk politi med fengslingsrekord. Likevel øker volden i Stockholm.

Svensk politi har fengslet hundrevis av gjengkriminelle de siste ukene. Likevel fortsetter antallet voldshendelser og eksplosjoner i Stockholms gater (Aftenposten)

Siden 20. januar har svensk politi hatt det de kaller en spesiell innsats mot voldsbølgen og krigen mellom kriminelle gjenger i hovedstaden. 190 politifolk er beordret til Stockholm fra andre politidistrikter. I tillegg er det opprettet rundt 100 nye stillinger lokalt.


De har ikke ligget på latsiden. Politiet har beslaglagt 55 pistoler, 19 automatvåpen, 39 sprengladninger, 9 håndgranater og nesten 18 kilo dynamitt. Hundrevis av antatte gjengkriminelle er blitt pågrepet og fengslet.


– Stockholm har aldri hatt så mange varetektsfengslet som i dag. Vi ligger på over 470 personer, et utrolig høyt tall, uttaler Niclas Andersson til nyhetsbyrået TT.


Han er operativt ansvarlig for politiets særskilte innsats.

Volden øker

Han fremhever at politiinnsatsen daglig avverger og hindrer grove voldshendelser. Bare mandag ble en mann fengslet, mistenkt for drap, drapsforsøk og mordbrann i Botkyrka, et attentat politiet etterforsker som et oppgjør i gjengkonflikten i Stockholms-området.

To kvinner døde i brannen. Men antall hendelser fortsetter. Voldsspiralen går oppover.

Fakta

Voldsbølgen i Stockholm


Siden jul har det vært en rekke grove voldshendelser i Stockholms-området knyttet til flere pågående konflikter mellom kriminelle gjenger.


Én av konfliktene antas å være mellom en 36 år gammel mann fra Uppsala som går under kallenavnet «Den kurdiske reven», og en 24-årig gjengleder kalt «Grekeren».


Konflikten skal handle om makten over narkotikamarkeder. «Reven» er trolig i Tyrkia, der han har fått tyrkisk statsborgerskap og dermed ikke blir utlevert.


Frem til 15. mars har politiet registrert 71 skyteepisoder i Sverige, hvorav 29 i Stockholm. 7 personer er drept. Det har vært 19 eksplosjoner i samme periode.

Nytt uoppklart drapsforsøk

– På kort sikt ser vi ikke tegn på at vi klarer å slå ned trenden. Men vi anser at alt det vi gjør nå, vil gi langsiktige effekter. Vi tror denne kriminaliteten sakte vil minske og etter hvert havne på et lavere nivå, sier Andersson.


Den spesielle innsatsen er forlenget til over sommeren. Politilederen er mener utviklingen er urovekkende. Aftenposten har tidligere skrevet hvordan konflikten i de kriminelle miljøene har eskalert og også retter seg mot de kriminelles familiemedlemmer.


I mars skjedde det igjen. Politiet får nok en gang melding om skyting. Denne gangen i Vårby gård i Huddinge, sør for Stockholm. Tungt bevæpnede politifolk rykker inn blant blokkene i forstaden. Der finner de en mann liggende utendørs, skutt i nedre del av kroppen. Det er ukjente gjerningspersoner. I politiets tette nyhetslogg klassifiseres hendelsen som «Mord/drap, forsøk».

Relevant opplæring

Andersson mener Sveriges gjengproblemer må løses gjennom inn innsats fra flere samfunnsaktører – også publikum og pårørende må bidra – med å forhindre at barn og unge lokkes inn i kriminelle nettverk. For gjengene rekrutterer barn i bydelen, hevder han.


– Vi har saker med alt fra 8-åringer opp til 13-åringer som er sosialisert inn i denne typen nettverk. De forsøker å lokke dem inn med gaver og fordeler som gjør at barna ser opp til de kriminelle.


– Det er en utvikling som politiet ikke kan håndtere alene. Her må hele samfunnet mobiliseres, uttaler Niclas Andersson til SVT.