Sverige møter flere og flere skyteepisoder, 7 personer skutt i løpet av 24 timer i Stockholm 


Sverige har hatt mange skyteepisoder i det siste, og skyteepisodene som varte fra fredag til lørdag 9-11. juni viser hvor kritisk det er.

Like før klokka 22 fredag kveld 9. juni rykket nødetatene i Stockholm ut til Solna etter en skyting som sendte to personer til sykehus. Minutter seinere gikk alarmen nok en gang og en ny skyting sendte en person til sykehus.


Lørdag kveld skjedde det igjen, og denne gangen fikk det fatale konsekvenser for en 15 år gammel gutt. Han var blant fire personer som ble funnet skutt etter en skyting i Farsta sør i Stockholm. De tre andre ble fraktet til sykehus.


To personer er pågrepet etter skytingen i Farsta (Dagbladet). 
Brutalt døgn

Det ble den tragiske slutten på et voldsomt døgn i den svenske hovedstaden. Totalt sju personer ble skutt i løpet av 24 timer i Stockholm.


Justisminister Gunnar Strömmer sier det har vært et fryktelig døgn.


- Et fryktelig mørkt døgn med nye brutale skytinger. I kveld tenker jeg framfor alt på ofrene og deres pårørende. Politiet jobber intensivt for å stille de skyldige for retten, sier han.


- Vi skal gjøre alt i vår makt for å snu denne utviklingen, fortsetter han.

- Kaotisk

Den svenske avisa Expressen beskriver sjokkartet stemning rundt åstedet i Farsta.


På tidspunktet for skytingen skal det ha vært mange mennesker ved T-banestasjonen og i det nærliggende kjøpesenteret.

En kvinne som sto på T-baneperrongen, beskrev stemningen som kaotisk.


- Lyden av «bambambam» ble hørt åtte til tolv ganger. Jeg hørte at det ikke var fyrverkeri, og kjente umiddelbart at pulsen gikk opp, sier kvinnen til Expressen.


Torget, som vanligvis er et knutepunkt, er i stor grad sperret av, metroen stopper ikke ved stasjonen og flere busslinjer er innstilt, skriver avisa.


Tre av de sårede er brakt til sykehus, mens den fjerde døde på stedet.

Gutten som døde var 15 år. En annen gutt på 15 er skadd, mens en mann på 45 og en kvinne på 65 også er skadd. Politiet sier motivet for skytingen ikke er klart for dem.

Svensk justisminister: 30.000 gjengmedlemmer

9.000 personer inngår direkte i kriminelle nettverk i Sverige og ytterligere 21.000 er «medmistenkte», sier Sveriges justisminister Gunnar Strömmer (NTB).


Strömmers uttalelse torsdag baserer seg på politiets tall.


– Sverige befinner seg i en ekstraordinært alvorlig situasjon. Det er et skremmende tall, sier han.


Den borgerlige regjeringen i Sverige har stort fokus på gjengkriminaliteten i landet og vil blant annet skjerpe straffene for personer som befinner seg i kretsene rundt gjengene, samt dem som deltar i forsøk, forberedelser og planlegging av lovbrudd.